První setkání se španělskou gastronomií
Sotva jsem do Španělska přiletěla, uvědomila jsem si, že novou zemi vítám s prázdným žaludkem. Ačkoliv jsem byla z domu vybavena starým dobrým českým chlebem s máslem a šunkou, neměla jsem odvahu jej vytáhnou za bílého dne. S radostí jsem tedy uvítala španělsky pronesenou větu: „Vamos a comer“ Pojďme se najíst. Novou zemi jsem tedy začala poznávat přímo z jádra tak, jak se na objevitele nové kultury sluší a patří. Zavítali jsme do malé místní restaurace kousek od Barcelony, konkrétně v městečku El Masnou. Divíte-li se podivnému jménu, zachovejte chladnou hlavu. Celé Katalánsko je totiž protkáno slovy, kterým s „pouhou“ znalostí kastilštiny (národní úřední jazyk) těžko porozumíte, o národním uvědomění Katalánců ale někdy jindy. Spolu s novými „rodiči“ jsem se počala oddávat gurmánskému zážitku, který je zde takřka na denním pořádku. Po přinesení jídelního lístku jsem byla připravena na standardní český postup: první chod polévka – jelikož, jak mi doma vtloukali do hlavy, polévka je grunt a kdo ji nejí je špunt, a následně si objednat pořádný kus smažáku s hranolkama – tím se přece nedá nic zkazit, smažák je prostě smažák. Když jsem ale otevřela jídelní lístek a u polévek stalo napsáno „servíruje se v zimě“, dožadovala jsem se vysvětlení mých chráněnců. Polévka se jednoduše jí buď studená, anebo žádná. Při představě studené polévky mě přešla chuť a jelikož ve Španělsku nemají, dle mého univerzální, smažák, nechala jsem svou volbu na bedrech druhých. Během mé první lekce španělské konverzace camareros pomalu, ale jistě nosili na stůl. Než jsem se nadála, stál přede mnou talíř plný tenkým vlasových nudlí smíchaných s mořskými plody, tomatovou omáčkou a jinými ingrediencemi, které, odpusťte, nerozeznám. Jídlo se jmenovalo fideua a bylo takřka totožné se známou paellou, která, na rozdíl od fideguy, místo nudlí obsahuje rýži. Musím říct, že první chod jsem snědla s takovou rychlostí, jakou místní asi nečekali. K mému překvapení byl můj talíř jediný, který byl prázdným, jelikož ve Španělsku se standardně nedojídá. Další chod se nesl v duchu plodů moře. Ani jsem se nenadála a stůl byl obložen mísami se vším možným i nemožným, co se dá v moři „sebrat“. To jediné co bylo prázdné byly naše talíře. Nervózně jsem se usmála a čekala co bude následovat. Každý jsme si nabrali od všech druhů po trošce a mně začaly těžké chvíle. Poněkud neobratně jsem zápasila s lasturami škeblí a krunýři krevet. Ruce celé zmaštěné a s čelem oroseným potem jsem usoudila, že krevety jíst zkrátka nebudu. Chopila jsem se vidličky a jako jediná se snažila ukroutit plody škeblí co nejvíce civilizovaně, to abych si zpravila reputaci. Ostatní strávníci zvolili postup takový, že prostě lasturu uchopili a plody vysrkli i s omáčkou. Poněkud zahanbena svou neobratností jsem odložila příbor a začala se dožadovat turecké kávy. Po zdlouhavém vysvětlování, že bych ráda pořádný hrnek, nikoliv picolo na jedno usrknutí jsem obdržela něco ve stylu „pikolo grande“. Zpětně musím uznat, že můj výstup v restauraci byl pro všechny zúčastněné nejspíše komickým. Na omluvu jsem všem říkala, že jsem z České republiky, čímž se mi místo odpovědi dostávalo zádumčivé přikyvování. Situaci takzvaně rozsekla až otázka: „A u kterého moře to je?“
Fakta o Španělském stravování: Španělé, na rozdíl od Čechů nemají pevně stanoven první a druhý chod. Místo polévky se jako první chod servírují těstoviny, polévky v létě studené, rýže s tuňákem a zeleninou, anebo salát. Jako druhý chod následuje především maso, nejčastěji kuřecí, anebo ryba či plody moře. A co se týče právě mořských plodů, Španělé jsou jejich vášnivými konzumenty. Mezi nimi dominují: sépie, škeble, raci, krevety, slávky jedlé aj. Po druhém chodu téměř vždy následuje zákusek, buď v podobě zmrzliny, ovoce, anebo pudinku. Samozřejmostí ke každému jídlu je španělský chléb – chutí podobný české vece.
tapas
krevety
paella
fideua
Eliška Michálková
La Graciosa - ztraceni na dohled
Panenské pláže, azurové moře, sopečné kužely nad hlavou a rybářská vesnice, kde se po ulicích pokrytých pískem projdete bosi. Zkrátka jako Robinson si budete připadat v zapomenutém koutě Evropy, kam technika a další vymoženosti civilizace mají vstup zakázán. Vítejte na La Graciose.
Eliška Michálková
Pohledy z El Hierra - tam na konci světa
Tam, kde se mísí kultura Evropy, Ameriky a Afriky, najdete ostrov, který byl před objevením Ameriky považován za konec světa. Řeč je o El Hierru, nejmenším z Kanárských ostovů, kde panenská krajina, malá městečka a minimální turistický ruch budí dojem, že je El Hierro tím nejnudnějším z Kanárského souostroví. Opak je pravdou.
Eliška Michálková
Jednodenní výstup na Pico del Teide
Doplahočila jsem se na vrchol sopky a nemůžu uvěřit vlastním očím, pode mnou je celé souostroví a mraky ho překrývají jako šlehačka. Jsem 3 718 metrů nad mořem a unavená k smrti. Pekelně tu smrdí síra a chce se mi z toho zvracet. Nemůžu se pořádně nadechnout, svaly mě bolí, ale já se směju na celé kolo. Zdolala jsem Pico del Teide, nejvyšší horu Španělska.
Eliška Michálková
Tak trochu jiný Útěk do divočiny
Kotlík, ohniště, hliníková lžíce. Seděla jsem u ohně a pozorovala přípravu večeře. Srdce starého trempa by zaplesalo a okresní hygienik by šílel. Ten večer jsem poznala jiný způsob života a myšlení. Ten večer jsem zažila svůj Útěk do divočiny.
Eliška Michálková
Pohledy z La Palmy - národní park v kráteru a smrtelně krásná pláž
Ostrov La Palma není ani největším, ani nejnavštěvovanějším z Kanárského souostroví. Naopak, malá městečka evokují pocit ztracenosti a divoká příroda ukrývá tolik extrémů, že z nich přechází dech. Všeobecně však panuje názor, že právě La Palma je nejkrásnějším z ostrovů. Jedním z důvodů bude i to, že ji zatím tolik nepoznamenal turistický ruch.
Další články autora |
Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve
Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“
Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...
Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá
Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...
ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř
Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...
Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze
Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...
„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět
Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...
Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech
Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...