Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tenerife a šílenství jménem karneval

Dva týdny probdělých nocí, protančených bot a extravagantních kostýmů. Prapodivné tradice vytváří jednorázová „přátelství“ a vy si přejete, aby to nikdy neskončilo. Čas, kdy je vše povoleno a nic není bráno vážně. Tím vším je pravý karneval. Karneval, který si v Česku nedovedeme představit ani v těch nejdivočejších snech.

Přípravy karnevalu

Na Kanárských ostrovech se o karnevale mluví snad celý rok. Sotva jeden ročník skončí, už se přemýšlí
o tom nadcházejícím. Postupem času je vybráno ústřední téma oslav a opět začíná šílenství okolo navrhování a šití kostýmů. Ty mnohdy váží i desítky kilogramů a jejich prezentace bude záviset na nejkrásnějších dívkách souostroví, pro které je vrcholem životní „kariéry“ stát se královnou karnevalu. Pozornost je věnována i kočárům, povozům a přívěsům, které mají za úkol všechnu tu krásu ukázat světu na velké promenádě. Konkurence je veliká a všichni chtějí zazářit.

Karneval se slaví na všech sedmi Kanárských ostrovech a každý z nich má svou specifickou tradici, na kterou se sjíždějí tisíce i desetitisíce lidí. Ty největší a nejdůležitější oslavy jsou na ostrovech Tenerife, jehož karneval je prohlašován za druhý největší na světě, Gran Canaria a La Palma.

Karneval na vlastní kůži

Leden byl u konce a spolu s ním se vytratil i zájem o realitu. Nejčastěji proneseným slovem bylo „el carnaval“ a Kanáři se opět chystali světu ukázat, jak se dělá fiesta. Díky studiím Erasmu jsem i já měla příležitost spatřit onen čas, kdy jsou si všichni rovni a jednodenní přátelství jsou vřelá tak, jako ta na celý život.

Poslední dny před vypuknutím oslav ostrov pohltilo davové šílenství po originálních převlecích. Jak pravila nepsaná tradice, každý den se muselo vyjít v jiném převleku, a tak se vymýšlely všelijaké kombinace a přestrojení. Pro řadu zůčastněných se jednalo o otázku karnevalové cti a vzít na sebe loňský převlek bylo nemyslitelné. Čas plynul, obchody praskaly ve švech a za uzavřenými dveřmi se volily královny karnevalu (dětská královna, královna a starší královna), nejkrásnější povozy, nejlepší taneční seskupení
a nejvtipnější pěvecké sbory zvané murgas.

První karnevalový pátek měl proběhnout ve velkém stylu. Při slavnostním průvodu zvaném Cabalgata se měla představit jak královna karnevalu, tak i všichni ti, kteří se zúčastnili doprovodných soutěží. Pro nešťastné okolnosti, kdy během volby královny byla popálena jedna z účastnic na 40% těla, se průvod zrušil a oslavy se tak musely obejít bez oficiálního zahájení.

Cabalgata

Ačkoliv začátek karnevalu nebyl příliš radostným, lidem chuť po zábavě nezmizela. Během denního karnevalu, koncertů převážně latinskoamerické hudby a tanečních představení souborů z celého světa, se davy zmítaly v radostné extázi až do ranních hodin. Tak to pokračovalo týden až dva, podle místa oslav. Vyčerpanost se projevila snad pouze na vynechávání denního programu, ovšem noční fiesty,  ty už se staly neoddělitelnou součástí místního života. 

Jak karneval náhle začal, tak stejně neočekávaně přišel konec jeho oficiální části. Druhý nejdůležitější moment oslav zvaný "pohřeb Sardinky" (El entierro de la Sardina) změnil náladu na ulici k nepoznání. Kdo se pohřbívání zůčastnil v jiném oblečení než černé barvy, stál se vyvrhelem večera. Plačící hysterický dav, pohřební věnce, smuteční závoje a svíčky doprovázely Sardinku (symbol karnevalu) k finální "kremaci" na místním náměstí. Jestli byste čekali smutný konec večera, byli byste zklamáni. Po spálení papírového kolosu se dál křepčilo až do rána.

Byť byl oficiálnímu programu konec, fiesty a noční život plný masek přežívali dalších několik dní. Nikdo si nechtěl nechat ujít poslední příležitost bezstarostně si vychutnat uvolněné nálady. Ta bude totiž po zbytek roku opět potlačena a vystřídána drsnou realitou, která je na Kanárských ostrovech, jakožto jednom z nejchudších regionů Španělska, přítomná celoročně.

Jestli mi kanárské karnevaly něčím učarovaly, pak to nebyly divy v převlecích, ani nazdobené povozy. Oním kouzlem byl pro mě bezstarostný duch, který se stal pro místní něčím samozřejmým. Stačilo jen popustit uzdu fantazii a mohli jste se ocitnou ve světě, kde pro radost a euforii neexistuje nic jiného, alespoň dočasně.

Autor: Eliška Michálková | sobota 2.3.2013 9:00 | karma článku: 15,24 | přečteno: 1111x
  • Další články autora

Eliška Michálková

La Graciosa - ztraceni na dohled

Panenské pláže, azurové moře, sopečné kužely nad hlavou a rybářská vesnice, kde se po ulicích pokrytých pískem projdete bosi. Zkrátka jako Robinson si budete připadat v zapomenutém koutě Evropy, kam technika a další vymoženosti civilizace mají vstup zakázán. Vítejte na La Graciose.

17.11.2014 v 11:31 | Karma: 11,59 | Přečteno: 466x | Diskuse| Cestování

Eliška Michálková

Pohledy z El Hierra - tam na konci světa

Tam, kde se mísí kultura Evropy, Ameriky a Afriky, najdete ostrov, který byl před objevením Ameriky považován za konec světa. Řeč je o El Hierru, nejmenším z Kanárských ostovů, kde panenská krajina, malá městečka a minimální turistický ruch budí dojem, že je El Hierro tím nejnudnějším z Kanárského souostroví. Opak je pravdou.

5.8.2013 v 9:00 | Karma: 13,78 | Přečteno: 532x | Diskuse| Cestování

Eliška Michálková

Jednodenní výstup na Pico del Teide

Doplahočila jsem se na vrchol sopky a nemůžu uvěřit vlastním očím, pode mnou je celé souostroví a mraky ho překrývají jako šlehačka. Jsem 3 718 metrů nad mořem a unavená k smrti. Pekelně tu smrdí síra a chce se mi z toho zvracet. Nemůžu se pořádně nadechnout, svaly mě bolí, ale já se směju na celé kolo. Zdolala jsem Pico del Teide, nejvyšší horu Španělska.

3.6.2013 v 10:00 | Karma: 22,83 | Přečteno: 7941x | Diskuse| Cestování

Eliška Michálková

Tak trochu jiný Útěk do divočiny

Kotlík, ohniště, hliníková lžíce. Seděla jsem u ohně a pozorovala přípravu večeře. Srdce starého trempa by zaplesalo a okresní hygienik by šílel. Ten večer jsem poznala jiný způsob života a myšlení. Ten večer jsem zažila svůj Útěk do divočiny.

12.4.2013 v 10:00 | Karma: 17,11 | Přečteno: 890x | Diskuse| Cestování

Eliška Michálková

Pohledy z La Palmy - národní park v kráteru a smrtelně krásná pláž

Ostrov La Palma není ani největším, ani nejnavštěvovanějším z Kanárského souostroví. Naopak, malá městečka evokují pocit ztracenosti a divoká příroda ukrývá tolik extrémů, že z nich přechází dech. Všeobecně však panuje názor, že právě La Palma je nejkrásnějším z ostrovů. Jedním z důvodů bude i to, že ji zatím tolik nepoznamenal turistický ruch.

10.4.2013 v 0:12 | Karma: 17,67 | Přečteno: 676x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1670x
www.eliskamichalkova.cz

Seznam rubrik

Oblíbené knihy