Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Původ katalánské rebelie

Z pohledu komerčního plážového „cestovatele“ je Španělsko často definováno býkem, španělskou vlajkou, flamenkovou tanečnicí v puntíkovaných šatech a pokříkem „Olé“. Následně pak žijeme v představě, že všichni Španělé chodí pravidelně na koridu, poslouchají kytarové umění génia Paco de Lucía a po večerech tančí flamenko v baru. 

I přesto, že studuji španělskou kulturu a jazyk, často se mi stávalo, že jsem házela všechny Španěly do jednoho pytle. Při mé první cestě do Katalánska jsem však byla vyvedena z omylu. Předně, pojmenujete-li řadového obyvatele Katalánska Španělem, nahrne se mu krev do hlavy a rychle vás opraví, že je Katalánec. Korida je zde zakázána už přes rok a španělská vlajka je nahrazena katalánskou. Ani flamenco zde moc „nefrčí“, protože na otázku „Tančíš flamenco?“ mi polovina z dotázaných odpověděla, že jej v životě neviděla. Jsem tedy vůbec ve Španělsku? Zarputilý Katalánec by odpověděl, že nikoli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po vstřebání prvotního šoku jsem začala pátrat po kořenech onoho katalánství a nenápadně se vyptávat tamějších obyvatel. A jak jsem postupně poznávala historii, začínala jsem chápat důvod katalánského patriotismu a rebelie, dokonce jsem s nimi otevřeně začala i sympatizovat.

Pro začátek je důležité říct, že původní obyvatelé Katalánska jsou naprosto odlišným etnikem, které se dostalo na Pyrenejský poloostrov z oblasti Francké říše, dnešní Francie. První doklad o vytvoření samostatného území je z 9. století, kdy jednotlivé regiony přijaly patronát barcelonského knížete. Postupem času se toto území rozrůstalo a, buď dobýváním anebo sňatky, se spojovalo s novými územími.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V pozdním středověku moc křesťanských králů na severu Pyrenejského poloostrova rostla. Tím se podněcovala touha po úplném osvobození celého území z arabské nadvlády. Definitivní vyhnání Arabů z Pyrenejského poloostrova si žádalo spojení sil všech křesťanských vládců na území Španělska. Proto roku 1469 došlo ke sňatku dvou vládců, jejichž državy byly největšími. Isabela Kastilská a Ferdinand Aragonský, jehož království zahrnovalo právě Katalánsko, tak vytvořili největší křesťanský stát na Pyrenejském poloostrově. Tento moment se stal také Kataláncům osudným. Trvale se stali součástí Španělského království.

Následně byla Kataláncům postupně upírána jejich původní samostatnost a byli nuceni finančně podporovat kastilské dobyvačné výpravy. Ty po většinu času nebyly úspěšné. Z důvodu tvrdého prosazování kastilského centralismu byly organizovány četné protesty, které však byly trestány, například zrušením národních institucí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avšak, stejně tak jako mnoho jiných utlačovaných národů v minulosti, se i Katalánsko dokázalo prosadit. Jako jediný region Pyrenejského poloostrova udrželo krok s modernizací Ervopy a v průběhu průmyslové revoluce budovalo především textilní průmysl. Katalánsko bohatlo a zbytek země chudl. Tím si Katalánci vysloužili velké antipatie zbytku Španělska.

Později byla tato etapa úspěchu Katalánsku sečtena. V době diktatury Francisca Franca, v letech 1939 až 1975, bylo každé jiné národní uvědomění mimo to centrální, tedy kastilské, tvrdě potlačeno. Katalánština se stala ilegálním jazykem, což vedlo k omezení jejího používání . Psanou podobu katalánštiny nebylo možné vyučovat ve školách, mluvená podoba se udržovala jen v domácnostech. Podobně to vypadalo i s katalánskými tradicemi. Francova posedlost kastilské dominance zacházela až do extrému. To značí i fakt, že v momentě, kdy bylo registrováno více automobilů s barcelonskou poznávací značkou než s madridskou, což dokazovalo bohatost regionu, byli nuceni obyvatelé Barcelony registrovat své nové vozy v Madridu. Tím se uměle zvyšoval nejen počet vozů v metropoli, ale i její životní úroveň ve statistických tabulkách.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Všechny tyto historické okolnosti vedou k pochopení katalánského patriotismu. Zdi s nasprejovanými hesly, která provolávají samostatnost. Nelichotivé politické vtipy na konto Španělů. Lepení katalánských vlajek na dopravní prostředky. Mazání kastilských názvů na ukazatelích. Neochota komunikovat ve španělštině. To vše je důkazem toho, že svůj osud, jakožto podřízeného národa, nesou Katalánci s velkou nelibostí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na závěr pár katalánských argumentů:

- Katalánci jsou pracovitější než Španělé.

- Katalánci musí doplácet na chudší španělské regiony, kde se jen „flákají“ (často v souvislosti s Andalusií)

- Katalánci mají lepší univerzity než Španělé.

Autor: Eliška Michálková | pátek 7.9.2012 9:30 | karma článku: 15,24 | přečteno: 1111x
  • Další články autora

Eliška Michálková

La Graciosa - ztraceni na dohled

Panenské pláže, azurové moře, sopečné kužely nad hlavou a rybářská vesnice, kde se po ulicích pokrytých pískem projdete bosi. Zkrátka jako Robinson si budete připadat v zapomenutém koutě Evropy, kam technika a další vymoženosti civilizace mají vstup zakázán. Vítejte na La Graciose.

17.11.2014 v 11:31 | Karma: 11,59 | Přečteno: 466x | Diskuse| Cestování

Eliška Michálková

Pohledy z El Hierra - tam na konci světa

Tam, kde se mísí kultura Evropy, Ameriky a Afriky, najdete ostrov, který byl před objevením Ameriky považován za konec světa. Řeč je o El Hierru, nejmenším z Kanárských ostovů, kde panenská krajina, malá městečka a minimální turistický ruch budí dojem, že je El Hierro tím nejnudnějším z Kanárského souostroví. Opak je pravdou.

5.8.2013 v 9:00 | Karma: 13,78 | Přečteno: 532x | Diskuse| Cestování

Eliška Michálková

Jednodenní výstup na Pico del Teide

Doplahočila jsem se na vrchol sopky a nemůžu uvěřit vlastním očím, pode mnou je celé souostroví a mraky ho překrývají jako šlehačka. Jsem 3 718 metrů nad mořem a unavená k smrti. Pekelně tu smrdí síra a chce se mi z toho zvracet. Nemůžu se pořádně nadechnout, svaly mě bolí, ale já se směju na celé kolo. Zdolala jsem Pico del Teide, nejvyšší horu Španělska.

3.6.2013 v 10:00 | Karma: 22,83 | Přečteno: 7941x | Diskuse| Cestování

Eliška Michálková

Tak trochu jiný Útěk do divočiny

Kotlík, ohniště, hliníková lžíce. Seděla jsem u ohně a pozorovala přípravu večeře. Srdce starého trempa by zaplesalo a okresní hygienik by šílel. Ten večer jsem poznala jiný způsob života a myšlení. Ten večer jsem zažila svůj Útěk do divočiny.

12.4.2013 v 10:00 | Karma: 17,11 | Přečteno: 890x | Diskuse| Cestování

Eliška Michálková

Pohledy z La Palmy - národní park v kráteru a smrtelně krásná pláž

Ostrov La Palma není ani největším, ani nejnavštěvovanějším z Kanárského souostroví. Naopak, malá městečka evokují pocit ztracenosti a divoká příroda ukrývá tolik extrémů, že z nich přechází dech. Všeobecně však panuje názor, že právě La Palma je nejkrásnějším z ostrovů. Jedním z důvodů bude i to, že ji zatím tolik nepoznamenal turistický ruch.

10.4.2013 v 0:12 | Karma: 17,67 | Přečteno: 676x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1670x
www.eliskamichalkova.cz

Seznam rubrik

Oblíbené knihy